Bericht Honig Breethuis | 1 oktober 2018

Beste lezer,

In dit e-bericht aandacht voor het wel heel bijzondere optreden op 21 oktober door het Schreck Ensemble, bestaande uit Caroline Erkelens en Hans van Koolwijk. Verder attenderen wij u alvast op de wandeling door historisch Zaandijk onder leiding van een gids op zondagmiddag 4 november. De tentoonstelling Merklappen uit de Collectie Aafke Buurs is deze week voor het laatst te zien. Vanaf 18 oktober toont het Honig Breethuis een selectie negentiende-eeuwse schoolprenten vervaardigd op initiatief van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen. Als laatste attenderen wij u vast op het Pianoforte Festival Zaandijk dat voor de achtste keer zal plaatsvinden op 23, 24 en 25 november a.s. 

Graag tot ziens in het Honig Breethuis

PS Heeft u kaarten besteld voor een van onze activiteiten en een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

Schreck Ensemble speelt Transit

 Zondag 21 oktober | 16.00 uur

 

Unieke muzikale ervaring in Honig Breethuis

Op 21 oktober 2018 verzorgt het Schreck Ensemble, bestaande uit Caroline Erkelens (zang/voice) en geluidkunstenaar Hans van Koolwijk, een wel heel bijzonder concert in de Salon én in de Zaankamer van het Honig Breethuis. Aanvang 16.00 uur.

Het duo brengt een verkleinde versie van het programma Transit. Hans van Koolwijk bespeelt een installatie van hangende bellen uit Japan, Birma, Tibet en Londen, plus exemplaren van bone china porselein. Hangend aan lange, dunne draden beweegt iedere bel vrij maar niet onafhankelijk van zijn buren. Zangeres Caroline Erkelens voert met flarden tekst in verschillende talen de bezoekers mee naar een andere staat van bewustzijn waarin droom, vergeten herinnering en doordringende realiteit samenstromen. De elektronische versterking en de improvisaties op de klanken maken van elke uitvoering een unieke ervaring.

Reserveren

In verband met de beperkte ruimte in het Honig Breethuis is tijdig reserveren wenselijk. Vanwege het concert sluit het museum om 15.45 uur. 

Afbeelding: Caroline Erkelens met een deel van de belleninstallatie van Hans van Koolwijk. Fotografie: Hans van Koolwijk.

Wandeling door Zaandijk

Zondag 4 november 2018 | start 13.30 uur 

 

Van Beeldentuin naar Domineestuin 

Op zondagmiddag 4 november 2018 kunt u vanuit het Honig Breethuis onder leiding van een enthousiaste gids een wandeling maken langs een deel van het Zaans cultureel erfgoed. De anderhalf durende tocht leidt langs en rondom de Lagedijk in Zaandijk. De start is om 13.30 uur op Lagedijk nr. 80.

Tijdens de wandeling komen we langs de Beeldentuin, de ‘overtuin’ van de vroegere woning van de Zaandijkse koopman Claes Adriaansz. Honig, later het gemeentehuis. Hoe de beelden in de tuin terecht kwamen, zal onze gids u onderweg uitgebreid uit de doeken doen.

De wandeling voert verder door de Gortershoek, genoemd naar een gortmolen die hier ooit stond. Aan de dijk woonden veel Zaanse fabrikanten, tot hen behoorden ook papierproducenten. Zo waren de voormalige bewoners van het Honig Breethuis, de families Honig en Breet, actief in het papierbedrijf.

Via het oudste pandje op de dijk en de Zaandijker sluis loopt u richting Domineestuin, een intiem buurtje met oude en nieuwgebouwde houten huizen in Zaanse stijl.

De tocht gaat terug naar het Honig Breethuis waar u in de Zaankamer gastvrij ontvangen wordt met een kopje koffie of thee. 

Deelname inclusief entree en een kopje thee of koffie en een versnapering: volwassene € 10,00; museumkaarthouder € 6,00; lid Honig Breethuis en 1 introducé € 6,00 p.p.; kind t/m 12 jaar gratis.

Reserveren

Afbeelding: Drie van de vijf beelden met een bijzonder verhaal in de Beeldentuin te Zaandijk. Fotografie: Wietske van Soest.

Laatste week expositie
Merklappen uit de Collectie Aafke Buurs

 

Zeldzame antieke merk- en borduurlappen

Deze week voor het laatst: de expositie Merklappen uit de Collectie Aafke Buurs is te zien t/m zondag 7 oktober a.s. Het museum is vanaf 1 oktober geopend op donderdag t/m zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

De verzameling, die Aafke Buurs vanaf 1995 samenstelde, omvat rond de driehonderd merk- en borduurlappen. De kleine expositie laat een representatieve afspiegeling zien van deze indrukwekkende privécollectie. Zij geeft een beeld van de motieven en borduurtechnieken zoals deze van de zeventiende tot de negentiende eeuw karakteristiek waren in de Zaanstreek en in Waterland, op Marken, in West-Friesland en in Amsterdam. Tot de toegepaste technieken behoren, naast de bekende kruis-, ketting- en platsteek, ook het zogeheten wit- en sneewerk. Een enkele Duitse doek van borduurzijde op zijde is toegevoegd aan de expositie, omdat deze bleek te zijn opgespannen op een vel zuurvrij lompenpapier van de firma C. & J. Honig.

Meer lezen

Afbeelding: Zaanse merklap uit 1666 voorstellende de vijf wijze maagden. Collectie Aafke Buurs.

Expositie Schoolprenten van 't Nut
18 oktober 2018 t/m 20 januari 2019

 

'Leerzame prentjens'

Tussen 18 oktober 2018 en 20 januari 2019 toont het Honig Breethuis een expositie van vroeg-negentiende-eeuwse schoolprenten vervaardigd op initiatief van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen. De prenten zijn ter beschikking gesteld door de Stichting Archief Honig(h) en zouden volgens de overlevering afkomstig zijn uit de houten schooltas van Jan Jacobsz. Breet (1815-1892). 

Jan Breet was de jongste zoon van de Zaandijker papierfabrikeur Jacob Cornelisz. Breet, woonachtig in het Honig Breethuis, die het ouderlijke papierbedrijf C. & J. Honig Breet zou voortzetten en uiteindelijk liquideren. In 1826 (het jaar dat zijn vader het ouderlijk huis erft) ontving de jonge Breet als elfjarige scholier voor het derde jaar op rij de ‘Eerekroon’ wegens ‘alleruitmuntendst’ gedrag.

Kijk voor openingstijden op www.honigbreethuis.nl

Meer lezen

Afbeelding: Nederlandsche Weldadigheid. Uitgeverij Hendrik van Munster en Zoon, Amsterdam. Bron: Stichting Archief Honig(h).

Vooraankondiging
Pianoforte Festival Zaandijk 2018

 

Noteer vast in uw agenda: 23, 24 en 25 november 2018

 

Op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 november 2018 zal voor de achtste keer het Pianoforte Festival Zaandijk plaatsvinden.
 
Het festival is een initiatief van het Honig Breethuis, Raadhuis Zaandijk en Frans Wytema, conservator-verzamelaar van muziekinstrumenten. Sinds 2011 heeft pianiste Shuann Chai de artistieke leiding van het festival.
 
Aan het programma wordt momenteel de laatste hand gelegd. De kaartverkoop start in de week van 15 oktober a.s.

Reserveer de data alvast in uw agenda. Meer informatie volgt via onze e-nieuwsbrief.