Honig Breethuis viert twintigjarig bestaan

Uppink_vierkant-1.jpg

Vanaf 7 november 2019 viert de Vereniging ‘Jacob Honig Jansz. Jr.’ het twintigjarig bestaan van het Honig Breethuis als woonhuismuseum. Het rijksmonument aan de Lagedijk in Zaandijk werd in 1999 heringericht als woonhuismuseum. Vanaf 1940 was het pand in gebruik als Zaanlandsche Oudheidkamer, het werd in 1992 omgedoopt tot Zaans Historisch Museum. Met de herinrichting die twintig jaar geleden werd gerealiseerd, kwam de focus van het museum te liggen op de oorspronkelijke functie als voormalige papierfabrikantenwoning.

Het pand werd rond 1709 gebouwd door de Zaandijker papierfabrikeur (fabrikant) Cornelis Jacobsz. Honig, die samen met zijn broer het witpapierbedrijf C. & J. Honig oprichtte met molens De Vergulde Bijkorf en De Veenboer. In 1770 kwamen zowel het papierbedrijf als de woning in handen van de familie Breet. De gereconstrueerde inrichting refereert aan de periode omstreeks 1825-1850 toen het pand bewoond werd door het gezin Breet-de Jager. Omstreeks 1829 liet Jacob Cornelisz. Breet een nieuw luchthuis aan de ouderlijke woning bouwen. Ook gaf hij de Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink opdracht de tuinkamer te decoreren met panoramische behangselschilderingen. Dit behangselensemble vormt het topstuk in de museumwoning.

Tentoonstelling Willem Uppink (1767-1849)
Van 7 november 2019 t/m 30 april 2020 toont het Honig Breethuis een expositie over de behangselschilder Willem Uppink. Van Uppink zijn er nog zes ensembles bewaard gebleven: op de Keizersgracht in Amsterdam, in Het Honig Breethuis en in een particuliere woning in Zaandijk. De behangsels in het Honig Breethuis zijn van 1830, het andere Zaandijker ensemble is uit 1832 en de Amsterdamse ensembles dateren tussen 1812 en 1820. De vroegste behangsels van Uppink die bekend zijn, stammen uit 1807.
Naast behangsels schilderde Uppink ook portretten op paneel en landschappen. Het Honig Breethuis kwam vorig jaar in het bezit van een bijzonder portret van een predikantengezin uit 1798. Dit portret stelt mogelijk de Purmerender predikant Gosselius Habbema met zijn vrouw Elisabeth Johanna de Vries en dochtertje voor. Het portret zal voor het eerst te zien zijn in de tentoonstelling. Tevens zullen enkele landschappen uitgevoerd in olieverf en aquarel getoond worden.

Publicatie
Bij de jubileumexpositie verschijnt een rijk geïllustreerde monografie over Uppink met een overzicht van alle bekende behangselschilderingen, aangevuld met landschappen en portretten. Het boek wordt in eigen beheer door het Honig Breethuis uitgegeven. De uitgave is fraai verzorgd en bevat paginagrote foto’s van alle bekende behangsels. Uppink is de laatste grote Nederlandse behangselschilder uit de vroege negentiende eeuw.
Het boek is vanaf 7 november te koop en te bestellen in het Honig Breethuis tijdens openingsuren, diverse andere musea en gerenommeerde boekhandels.

Lezingen en speciale bezichtigingen
In het kader van het jubileum worden er lezingen en bezichtigingen van de behangsels georganiseerd in het Honig Breethuis en in de particuliere woningen in Zaandijk en Amsterdam.

Meer informatie en de mogelijkheid tot reserveren volgen later op deze website en in onze e-berichten.